Vrcholná cyklistická akce v pražských Řepích – Mistrovství České republiky horských kol

Mistrovství České republiky horských kolÚmorné vedro doprovázelo třídenní program 24. mistrovství České republiky horských kol v Praze Řepích, kde se na 3,3 km dlouhém okruhu rozdalo celkem 19 domácích titulů.

Hlavním tahákem programu byly nedělní souboje v olympijské disciplíně cross country, kde v elitních kategoriích dominovali Jaroslav Kulhavý a Pavla Havlíková.

Ještě před nimi se o domácí trikoty utkala mládež a české bikové naděje od žáků až po bikery v kategorii do 23 let. Mezi juniorkami obhájila titul Barbora Průdková a po vítězství v pátečních štafetách získala v Praze svůj druhý titul. Mezi favority patřil i její stájový kolega z Nutrend Specialized týmu Jan Rajchart, ale toho nakonec ze závodu vyřadilo vedro. Juniorský dres mistra republiky tak získal Roman Lehký (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.).

Závodníci týmu Remerx Merida Kolín zcela ovládli kategorie do 23 let. Tomáš Paprstka si famózní jízdou poradil nejen s pětatřicetistuňovým vedrem, ale také se svým největším rivalem Janem Vastlem (Česká spořitelna). Vendule Kuntové pomohl k obhájení titulu defekt největší favoritky závodu Barbory Machulkové (Kona Cycling Point), po roce se tak ale mohla radovat z dalšího dresu české šampionky.

I favoritku závodu žen zradil defekt, ale Tereza Huříková nakonec do cíle vůbec nedojela. Závod naopak sedl Pavle Havlíkové (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.), která se z titulu mistryně ČR mohla radovat po dlouhých 6 letech. Na stříbrné příčce skončila Lucie Veselá (GT Bikeplac Opportunity) a bronz získala Karla Štěpánová (Kona Cycling Point).

Zlatý hřeb šampionátu byl závod mužů kategorie Elite, kde se kromě Ondřeje Cinka a Kristiána Hynka představila kompletní česká špička včetně Jaroslava Kulhavého. Právě olympijský vítěz si na titul brousil zuby, i když závod absolvoval z plného tréninku na nadcházející zaoceánskou štaci Světových pohárů. Navíc titul mistra republiky nezískal dlouhé 4 roky.

Od startu na nic nečekal a upaloval vstříc desetiokruhovému rozpálenému peklu. Brzy si vybudoval náskok, ten ovšem nebyl nijak velký. Po krku mu šel v druhé polovině závodu hlavně bronzový muž nedávného mistrovství Evropy Jan Škarniztl (Sram Rubena Trek), ale Jaroslav si vedení hlídal a cílem projel vítězně o sedm vteřin před Honzou. Třetí skončil Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized).

"Bylo to dnes hodně náročné, hlavně teplem a tím, že jsem dva měsíce jezdil spíš maratony než cross country," řekl v cíli Jaroslav. "Dá se říci, že to byl kontrolovaný závod. Rozestup byl pořád plus mínus stejný, ale nebyla to vůbec žádná jistota, udělat jedinou chybu, tak bych o titul rázem přišel. Nechtěl jsem jít přes hranu kvůli tomu vedru, navíc už jsem ke konci cítil únavu."

Sobotní program vyplnilo teprve druhé mistrovství ČR ve sprintech, na tituly v elitních kategoriích dosáhli Kryštof Bogar (Betch.nl Superior Brentjens) a Barbora Machulková (Kona Cycling Point).

Pátečnímu závodu štafet dominovala štafeta pražského a zároveň i pořadatelského klubu Nutrend Specialized Racing.

Po všechny tři dny se závodilo za velkého diváckého zájmu a v divácky bouřlivé atmosféře. Vůbec historicky první pražský národní šampionát je minulostí, ale už nyní se pořadatelé z týmu SKC Praha Nutrend Specialized netají plány na příští rok. Rádi by v rámci Českého poháru 2015 uskutečnili i závod Světové juniorské série.

Pořadatelé velmi děkují Městské části Praha 17 a Městské části Praha 5 a Magistrátu Hlavního města za pomoc i vstřícnost při realizaci významného závodu.

Výsledky junioři:

  1. Roman Lehký (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) 57:54 min.
  2. Matěj Průdek (Bike 2000) +0:51
  3. Lukáš Kobes (Velosport Domažlice) +2:04
  4. Zdeněk Jílek (Česká spořitelna Specialized junior) +3:37
  5. Jan Rajchart (Nutrend Specialiuzed) +3:49

Výsledky juniorky:

  1. Barbora Průdková (Nutrend Specialized) 45:02 min.
  2. Jana Czeczinkarová (Bigshock) +1:00
  3. Nikola Nosková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) +3:44
  4. Denisa Bartizalová (Kona Cycling Point) +3:50
  5. Daniela Březinová (Remerx Merida Kolín) +6:31

Výsledky ženy U23:

  1. Vendula Kuntová (Remerx Merida Kolín) 1:10:48 hod.
  2. Lucie Kubínová (SK Velo Praha) +8:41
  3. Barbora Machulková (Kona Cycling Point) +9:22
  4. Aneta Rezková (Superior Riders) -2 kola

Výsledky ženy Elite:

  1. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) 1:20:30 hod.
  2. Lucie Veselá (GT Bikeplac Opportunity) +1:43
  3. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +2:55
  4. Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) +4:32
  5. Lenka Bulisová (4ever Cyklo Bulis) +5:11

Výsledky muži U23:

  1. Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) 1:24:22 hod.
  2. Jan Vastl (Česká spořitelna Specialized junior) +1:23
  3. Pavel Skalický (Remerx Merida Kolín) +6:05
  4. Kryštof Bogar (Betch.nl Superior Brentjens) +7:46
  5. Filip Kubín (Česká spořitelna Specialized junior) +9:46

Výsledky muži Elite:

  1. Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) 1:32:08
  2. Jan Škarnitzl (Sram Rubena Trek) +0:07
  3. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +2:46
  4. Matouš Ulman (Česká spořitelna Specialized) +3:02
  5. Jan Nesvadba (Superior Rubena) +3:38
  6. Filip Eberl (Remerx Merida Kolín) +3:50
  7. Tomáš Tvrdík (Nilfisk Alto) +7:02

Kompletní výsledkové listiny zde: www.sportsoft.cz/cs/zavod/overview/1167

Vytvořeno: 25.7.2014