9. ročník krajského kola Logické olympiády má své vítěze

Informace

Vítězi krajského kola Logické olympiády v Praze se stali Richard Dobíšek, Matěj Dvořák a Filip Bialas.

Dne 4. 11. 2016 se v Mense gymnáziu v Praze Řepích uskutečnilo krajské kolo již 9. ročníku Logické olympiády pořádané Mensou ČR. Ve třech kategoriích se utkalo 147 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří v nominačním kole obstáli v tvrdé konkurenci 4 593 soutěžících z celé Prahy.

V kategorii A nad celkem 49 soutěžícími z prvního stupně základních škol zvítězil Richard Dobíšek z ZŠ Na Šutce, Praha 8. První místo mezi 52 žáky druhého stupně základních škol soutěžícími v kategorii B si vybojoval Matěj Dvořák z Gymnázia Jana Keplera v Praze 6.  A v neposlední řadě Filip Bialas z Gymnázia Opatov v Praze 4 na své cestě k vítězství v kategorii C překonal 46 soutěžících ze středních škol z Prahy.

Ve svém zápolení budou vítězové pokračovat v celostátním kole konaném v pondělí 28. 11. 2016 již tradičně v Míčovně Pražského hradu. Soutěž je podporována Nadací The Kellner Family Foundation a školou Open Gate.

Obliba Logické olympiády stále vzrůstá. Počet registrovaných soutěžících se každoročně zvyšuje o několik tisíc. Letos se přihlásilo rekordních 61 451 dětí z 2 902 škol z celé České republiky. “V soutěži nerozhodují naučené znalosti, ale přirozené rozumové schopnosti, a proto se soutěže mohou účastnit děti již od 3 let až po středoškoláky,“ vysvětluje předseda Mensy Petr Mazal. „Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost,“ doplnil Mazal.

Mensa je mezinárodní nevládní organizace založená roku 1946 v Oxfordu, která sdružuje lidi s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Česká pobočka Mensy existuje od roku 1991 a nyní má již více než 4 500 členů. Zabývá se mimo jiné vzděláváním dětí, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní tábory a jiné akce pro děti a jako jediná Mensa na světě zřizuje vlastní Mensa gymnázium – osmileté gymnázium pro nadané studenty.

Ve čtvrtek 3. listopadu se uskutečnila soutěž Talent základek, kterou pořádá Mensa gymnázium a ve které soutěží vždy 15 - 20 nejlepších dětí z nominačního kola Logické olympiády z městských částí Praha 5, 6, 13 a 17. Na soutěž přišlo 48 dětí ze 4. a 5. tříd ZŠ. Soutěžilo se ve všeobecném přehledu, kde byly otázky týkající se matematiky, zeměpisu, dějepisu, literatury, filmu, přírodopisu, občanské výchovy atd. V rámci všeobecného přehledu si všichni vyzkoušeli práci s hlasovacím zařízením Activ Expression a Activ Vote. Ve druhé části testu měly děti prokázat, co všechno vědí o své městské části. Letos se ukázalo, že se děti lépe připravily na tuto část, takže si děti mnohem lépe poradily s otázkami typu kde mají ve svém okolí nejbližší sportoviště, koupaliště nebo nemocnici či jaké noviny městská část vydává a které známé osobnosti bydlí v jejich okolí. Naší snahou kromě jiného bylo, aby se díky této soutěži začaly o dění ve své městské části více zajímat a aby věděly, kde mohou nedaleko od svého bydliště aktivně trávit volný čas.

Záštitu nad soutěží pro své MČ převzali p. starostka Prahy 17 Mgr. Jitka Synková, p. starosta Prahy 13 Ing. David Vodrážka, starosta MČ Praha 5 MUDr. Radek Klíma a starosta MČ Praha 6 Mgr. Ondřej Kolář.

Po soutěži byly vyhlášeny výsledky a předány odměny, nikdo ze soutěžících neodešel s prázdnou – všichni účastníci soutěže dostali poukaz na testování IQ v Mense zdarma a drobné upomínkové předměty od sponzorů soutěže - Kaufland, Home Credit, Autotým, Ahlborn a Fluke. Knihy pro soutěžící na 3. místě věnovalo nakladatelství Fraus, deskové hry pro soutěžící na 2. místě věnovala firma Albi a hlavní výhru – mobilní telefony – věnovali rodiče naší studentky manželé Vojtěchovi, další upomínkové předměty pro všechny účastníky věnovala společnost

Vyhlašování výsledků a předání cen se zúčastnili starosta MČ Praha 13 Ing. David Vodrážka a radní z MČ Praha 6 Ing. Mgr. Libor Bezděk. Soutěž točila i regionální pražská televize Praha TV.

Vytvořeno: 7.11.2016