Rozhodnutí primátora hl. m. Prahy ze dne 17. 3. 2020

Hlavní město Praha

ROZHODNUTÍ PRIMÁTORA HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY o zákazu vstupu, pobytu a pohybu osob na území hl. m. Prahy za nouzového stavu ze dne 17. března 2020 č. 2/2020/COV19

Podle ust. § 14 odst. 4 písm. h) zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen „krizový zákon") a v souvislosti s nouzovým stavem, který byl vyhlášen Vládou ČR ze dne 12. března 2020 č. 194.

nařizuji
zákaz vstupu, pobytu a pohybu veřejnosti bez ochranných prostředků dýchacích cest (roušky, respirátory, šátky, šály a obdobné tkaniny)

do prostředků veřejné hromadné dopravy, provozoven, jejichž provoz je povolen i za nouzového stavu, sociálních a zdravotnických zařízení, sídel orgánů veřejné moci, správních orgánů a integrovaného záchranného systému, školských zařízení, pošt, lékáren, a na nástupiště určená k nástupu a výstupu osob z prostředků veřejné silniční a drážní dopravy (není-li vymezení prostoru nástupiště zřejmé, nebo není-li viditelným značením takový prostor jinak vymezen, pokládá se za nástupiště veřejně přístupný prostor o šířce 5 m a délce 30 m před a 5 m za označníkem zastávky ve směru jízdy dopravního prostředky), a to na území hl. m. Prahy,

počínaje dnem 18. 03. 2020 od 12:00 do odvolání, nejdéle však po dobu trvání krizového stavu.

Osoby jsou povinny podřídit se pokynů orgánů krizového řízení a příslušníků bezpečnostních sborů a ozbrojených sil, provádějících střežení a kontrolu.

Odůvodnění
Zákaz vstupu, pobytu a pohybu osob na vymezeném místě nebo území je nařizován z důvodu naléhavého obecného zájmu neodkladného odvrácení nebezpečí ohrožení životů, zdraví a majetku obyvatel žijících v území, pro které je vyhlášen výše uvedený krizový stav.

Poučení
Proti tomuto rozhodnutí nelze podat odvolání.
Při poskytování náhrad věcné škody vzniklé při činnosti orgánů provádějících krizová opatření se postupuje podle ustanovení § 35 a § 36 krizového zákona. Peněžní náhradu je povinen vyplatit orgán krizového řízení, který o omezení práva nebo uložení povinnosti rozhodl. Peněžní náhrada se vyplácí do 6 měsíců od ukončení nebo zrušení krizového stavu, v jehož důsledku vznikl nárok na peněžní náhradu.

V případě nesplnění povinností stanovených tímto rozhodnutím, lze uložit pokutu dle ust. § 34 krizového zákona až do výše 20.000,- Kč.

Toto rozhodnutí nabývá účinnosti dnem 17. března 2020.

MUDr. Zdeněk Hřib
Primátor hlavního města Prahy

Rozhodnutí primátora HMP ze dne 17.3.2020

Vytvořeno: 18.3.2020