V noci do Prahy pouze s tiššími letadly

Logo Letiště Praha

Letiště Praha zavedlo
významné změny v hlukových poplatcích s cílem přísněji regulovat noční
provoz a motivovat dopravce k nasazování tišších letadel.

Jedná se o opatření, které navazuje na dlouhodobou snahu letiště snižovat hlukovou zátěž v blízkém okolí, a reakci na vzrůstající zájem o létání. Pro okolí letiště je zároveň pozitivní, že loňský rekord v počtu cestujících neznamenal rekordní počet vzletů a přistání, který z důvodu lepšího plánování naplněnosti letadel zdaleka nedosáhl výše leteckých pohybů rekordního roku 2008. Nově nastavené hlukové kategorie lépe zohlední velké rozdíly v hlukových vlastnostech letadel, za ta hlučnější a také za noční provoz zaplatí dopravci významně více. Finanční prostředky vybrané tímto způsobem od leteckých společností jsou využívány pouze na financování protihlukových opatření v blízkém okolí letiště či na monitoring hluku na stacionárních i mobilních stanicích.  Hlukový poplatek je jedním z nástrojů komplexního přístupu k řešení hluku z leteckého provozu, který je na Letišti Praha aplikován. Mezi další řešení regulující hluk patří řada provozních opatření, např. pravidla omezující použití reverzního tahu motorů při brždění letadel nebo pravidla pro provádění motorových zkoušek.  Nový ceník byl v souladu s platnou legislativou projednán předem s leteckými společnostmi a je platný od 25. 3. 2018 do 30. 3. 2019.

Vytvořeno: 5.4.2018