Jezděte na plný plyn!

auto

21. ledna se v KC Průhon uskutečnila prezentace s názvem CNG doprava v České republice – přednosti a ekonomické výhody. Jelikož životní prostředí a doprava jsou témata, kterými se MČ Praha 17 zabývá velmi výrazně, konala se tato prezentace pod záštitou starostky Mgr. Jitky Synkové.  Firma Eco Power Energy, s.r.o. představila možné řešení řady palčivých otázek dnešní doby, které se týkají dopravy a jejího vztahu k životnímu prostředí.

Dnešní doba je ve znamení značného kolísání cen pohonných hmot, neustále se zhoršujícího stavu kvality ovzduší a přibývajících automobilů. Téma ekologického provozu dopravních vozidel je tedy skutečně tématem číslo 1. S tím samozřejmě souvisí i požadavky Evropské komise, jelikož Evropský dopravní systém je z 94% závislý na ropě a ta se z velké části musí dovážet. Tím se všichni vystavujeme značné nejistotě. Dopravní strategie Evropské komise, plánovaná do roku 2050, se zaměřuje právě na omezení závislosti na ropě, s cílem omezení skleníkových plynů o 60% do roku 2050.

Cíle naší národní legislativy jsou tedy velmi konkrétní, abychom tohoto cíle mohli dosáhnout: minimální 13% podíl energie z obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie. Zároveň zajištění minimálně 10% podílu z obnovitelných zdrojů v dopravě.

Bez alternativních paliv by tento cíl nebyl nikdy naplněn. Proto se, mimo jiné, nabízí i zemní plyn ve formě CNG.

A jaké jsou tedy ve stručnosti jeho hlavní výhody?

• Výrazné snížení emisí – CNG je ekologický. V porovnání s benzinem má toto palivo zhruba o 30% nižší emise CO2, u CO je rozdíl až 90% a nezanedbatelným faktem jsou nulové emise prachových částic.
  • Úspora mezi 40 - 45% v nákladech za palivo – jako pohonné hmoty je CNG jednoznačně nejvýhodnější. Ceny, v dlouhodobém měřítku, vykazují jen velmi pozvolný růst a v současné době se pohybují stále pod hranicí 25 Kč / kg. Je nutné zdůraznit, že v 1 kg CNG je tolik energie jako v 1,4 l benzinu, 1,3 l nafty nebo 1,9 l LPG, čímž výsledná cena ještě klesá.
  • Bezpečnost – vozidla na zemní plyn jsou leckdy i bezpečnější, než vozidla na benzin a naftu.
  • Minimální cenové rozdíly při nákupu vozů s běžnými palivy a CNG.
  • Rozšíření mezi všechny běžně dostupné značky vozidel.
  • Stále se rozšiřující možnost čerpání CNG – v současné době se rozšiřují o CNG i čerpací stanice Globus (pro řepské občany je tedy možnost využití Globus Zličín)

Na CNG v dnešní době v Evropě jezdí zhruba 1 milion osobních automobilů, asi 160 tisíc autobusů a 120 tisíc nákladních vozidel a jejich počty se neustále zvyšují. K dispozici je cca 4000 plnicích stanic. V České republice jich je zatím 67. Do roku 2020 je plánem Evropské komise zřídit takový počet plnicích stanic, aby byl umožněn naprosto volný pohyb vozidel.

Doufáme, že všechny výše zmíněné cíle se podaří zrealizovat, jelikož naše životní prostředí je nesmírně křehké a je v zájmu každého, aby se k jeho problémům nestavěl zády.

Vytvořeno: 26.1.2015